banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

Een stadshart hoort te kloppen...

Het Arsenaal 1309

Een stadshart hoort te kloppen. Daarom valt er bij Grand-café Het Arsenaal 1309 in Doesburg van alles te beleven. Voor jong en oud, levensgenieters uit de buurt of dagjesmensen van veel of iets verder weg. In het grand café en in de sociëteit bijvoorbeeld. Daar wemelt het van de lekkerbekken die gezellig een vorkje meeprikken en wat drinken. Levensgenieters kunnen ook terecht bij de wijnkoperij en de whisky-winkel. Want waarom zou je zo’n lekker flesje niet mee naar huis nemen? Als je voorlopig nog niet van plan bent om naar huis te gaan: ’s avonds draait er vaak een mooie film in de filmzaal (of is er een lezing bij te wonen). Natuurlijk staan de deuren van Het Arsenaal 1309 ook wagenwijd open voor iedereen die (gewoon) even wat langer wil genieten van de historie van het gebouw wat voorheen diende als nonnenklooster en wapenopslag. En voor cultuurlovers die iets leuks willen ontdekken, is er ook altijd plek. Wat te denken van de 2 terrassen om het pand heen, ruimte voor zonaanbidders en ruimte voor schaduwliefhebbers, de kippen die er rondscharrelen vinden het allemaal best. Want het moge duidelijk zijn… Waar het bij Het Arsenaal 1309 om draait is dat er vooral plezier wordt gemaakt. Dus wees welkom!

 

Het Arsenaal is een begrip in Doesburg. Het bijzondere gebouw kent een rijke historie. Ooit geboren als 'Het Groote Convent Mariengrave' diende het in den beginne als nonnenklooster, de zusters van de Begijnenorde hebben 300 jaar lang de scepter gezwaaid in dit pand. Vanaf 1730 diende het pand als wapenopslag (Arsenaal), een tijd waarin er 200 jaar lang alleen mannen rondliepen.In de oorlog werd er geschuild, en na de oorlog groeiden er gezinnen op en weer later werd er antiek verkocht. Zoals een oude buurman het tijdens de verbouwing, tot wat het nu is, zo mooi zei; "Er is in dit pand heel wat gewoond en geweend".

Tijdens het opknappen van het pand, om er Het Arsenaal 1309 in mogelijk te maken, kwamen er verschillende schatten boven water. In de vitrine in de Sociëteit vindt u hier nog een aantal zaken van terug. Onder onze parkeerplaats, luguber als het is, ligt een oude begraafplaats met vermoedelijk ongeveer 50 laatste rustplaatsen. In de kelder vind u nog de opening van een oude kalkput, waarschijnlijk konden de zaken die daarin verdwenen het daglicht niet verdragen... Wie kent niet de verhalen over de tunnels onder Doesburg, wij denken hierin ook antwoorden te hebben gevonden...

Vervlogen tijden, maar dit prachtige pand heeft al die eeuwen vol verhalen overleefd..., en onthouden.

Kom langs en proef het Arsenaal!